2012. március 25., vasárnap

Teknösök kelt tésztából




Hozzávalók a tésztához:

1 kg liszt
5 dkg élesztő
2 kanál cukor
5 dl tej
1 dkg só
1 tojás, 1 tojás sárga
10 dkg vaj

1 tojás a lekenéshez.

A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne egy kiskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt.

Hagyjuk körülbelül tíz percig, amíg felfut. Akkor jó, ha megemelkedik, a teteje pedig habos lesz.

A lisztet átszitáljuk és összekeverjük a sóval. Hozzáadjuk a megkelt élesztőt, majd a többi hozzávalóval megdagasztjuk. Akkor jó, ha csomómentes, elválik az edény falától és szép hólyagos.

 Ezután a tészta tetejét enyhén meglisztezzük, kelesztő tálba tesszük, vagy konyharuhával letakarjuk. Szoba hőmérsékleten duplájára kelesztjük. Az ideális hőmérséklet 26-27 fok.

 A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, enyhén felgyúrjuk, 8 egyenlő részre vágjuk.

Mindenik részt gombóccá formálunk, letakarjuk.

Egyenként két részre vágjuk, egyik részből formázzunk egy ovális cipót, a másikból négy lábat és fejet a teknősnek.

A lábakat és a fejet felvert tojással ragasszuk a teknőstesthez. A fejébe szúrjunk két szegfűszeget a szemeknek.

A hátán vágjunk mintákat, a teknőt utánozva. Lekenjük felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára megsütjük.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók