2014. január 21., kedd

Mázas kifli


                                     
                                 
                                             

Hozzávalók:
Fél liter tej
Negyed liter olaj
1 tojás
2-3 kanál cukor
1 kis kockaélesztő (25 gr)
Kevés só
Liszt

Töltelék lehet: rahát, lekvár, mogyorókrém vagy bármilyen más töltelék.

Máz: 15 dkg cukor, fél dl víz.

Egy kis tejben 2-3 kanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi tejhez hozzátöltjük az olajat, 1 tojást, sót, és összegyúrjuk annyi liszttel amennyit, felvesz (kb.1 kg). Meleg helyen 1 órát pihentetjük, vagyis megkelesztjük.
Miután kétszeresére nőtt a tészta, lisztezett deszkára tesszük, felgyúrjuk cipóknak, sorra kinyújtjuk kerek formájúra, minden lapot 8 részre vágunk, rátesszük a tölteléket és felcsavarjuk.
Hogy mutatósabb legyen a tésztának felébe egy kis tejjel elsúrolt kakaót, gyúrok bele, egyformára két lapot nyújtok egy tészta és egy kakaós, és egymásra helyezem, még egy kicsit megnyújtom, és úgy vágom fel kifli formákra, ráteszem a tölteléket és felcsavarom. Egyszer a fehér részt kell kívül csavarni, akkor fehér színűek lesznek a kiflik, de látszik a kakaós csík is, aztán a kakaóst, akkor szép barnák lesznek.
Amikor mind kisültek, egymás mellé rakom, 15 dkg cukorból, fél dl vízzel szirupot főzök és lekenem a kifliket, így szép fényes mázat kapnak.
Szirup nélkül is lehet készíteni egyszerűen még melegen porcukorba, kell forgatni.


Nagyon sok lesz belőle, kisebb családoknál ajánlom a fél adagot.




2 megjegyzés:

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók