2014. február 8., szombat

Diós virágok



DIÓS VIRÁGOK

A deszkára kiborított tésztát,1/2 cm vékonyra kinyújtjuk ,és megkenjük töltelékkel.

Töltelék : darált dió,ízlés szerint cukor,citromhéj,vanília cukor,tej.
A töltelékhez valókat összekeverjük,leöntjük annyi forró tejjel hogy jó kenhető masszát kapjunk.Rákenjük a tésztára és szorosan feltekerjük . A feltekert rúdból bevágunk, nem egészen 1,5 cm-széles darabokat 8-10 helyen de lehet kevesebb is és virág formákká alakítjuk.Zsírozott tepsibe rakjuk,kicsit még kelesztjük, lekenjük felvert tojással és előmelegített sütőben  szép aranysárgára megsütjük Sütés után lekenjük vaníliás cukros tejjel és pár percre visszatesszük a sütőbe.

Hozzávalók a tésztához:
1/2 kg liszt
2 dkg élesztő
5-6 dkg vaj vagy margarin vagy libazsír,vagy pedig 2-3 kanál olaj
reszelt citromhéj vagy vanília,
1 kiskanál só
3 evőkanál cukor
2,5-3 dl tej.
A lisztet mély tálba tesszük,közepébe kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt,erre kis cukrot szórunk,leöntjük egy vizespohár langyos tejjel és kelni hagyjuk.Ha az élesztő megkelt,hozzátesszük a többi anyagot a zsiradék kivételével és annyi tejet hogy,megfelelő keménységű legyen.
Hólyagosra kidolgozzuk,majd belevegyítjük a langyos zsiradékot.Letakarva kétszeresére kelesztjük,lisztezett deszkára borítjuk,és készíthetünk belőle,kiflit,túrós táskát,diós és mákos patkót,buktát stb.

Én 1 kg lisztet dagasztottam be,feléből készült a mákos virág kalács,a másik feléből pedig a diós virágok és a mogyorókrémes kifli.

MÁKOS VIRÁG KALÁCS

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk,kinyújtjuk és megkenjük töltelékkel,majd feltekerjük.

Töltelék :10 evőkanál darált mák,8 ek.cukor,fahéj,mazsola,tej.

A tölteléknek valókat annyi forró tejjel leforrázzuk hogy jó kenhető legyen,majd rákenjük az 1/2 cm-re nyújtott tésztára és szorosan feltekerjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók