2014. február 14., péntek

Virslis virág kalács


Hozzávalók:
1 kg liszt
5 dkg élesztő
3 evő kanál cukor
1/2 liter langyos tej
10 dkg vaj
2 tojás
1 kávéskanál só
1 citrom reszelt héja.

A lisztet mély tálba tesszük, közepébe kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, erre kis cukrot szórunk, leöntjük egy vizespohár langyos tejjel és kelni hagyjuk. Ha az élesztő megkelt, hozzátesszük a többi anyagot a zsiradék kivételével.
Hólyagosra kidolgozzuk, majd belevegyítjük a langyos zsiradékot. Letakarva kétszeresére kelesztjük, lisztezett deszkára borítjuk,majd jól megdolgozzuk.

A tésztából levágok egy akkora darabocskát amekkora kalácsot szeretnék készíteni,gombóccá formázom,kerekre kinyújtom,a közepén megjelölöm egy pohárral majd bevagdosom a pohárig.
A tésztából elveszek egy darabocskát,lisztezett deszkán kinyújtom,két, egy nagyobb és egy kisebb virágkiszúróval annyi darabot szúrok ki ahány szirmot vágtam,virslit vágok 2 cm-es darabkákra,ráteszem a kiszúrt tésztára és együtt belenyomom a sziromba,így folytatom amíg mindeniket megcsinálom.A kisebb virágokat a pohárral megjelölt szélre rakom,majd lekenem felvert tojással,meghintem szezám maggal a kisebb virágokat köménymaggal,előmelegített sütőben 180 fokon megsütöm.

A megmaradt tésztából lekváros kifliket és zsemlét sütöttem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók