2015. június 25., csütörtök

Bolyhos kenyér/alma-dió töltelékkel



Hozzávalók:

75 dkg finomliszt
2,5 dkg friss élesztő
2 tojás+1 a lekenéshez
7 g
4 evőkanál cukor
3,5 dl tej
7 dkg olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja
1 vaníliás cukor

Töltelék:
2-3 alma
100 g darabosra vágott dióbél
Cukor, ízlés szerint
Fahéj


A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, leöntjük egy kevés cukrozott langyos tejjel, és letakarva kelni hagyjuk, amíg az élesztő felfut.
Ha felfutott az élesztő, a vaj kivételével, a többi hozzávalóval jól kidagasztjuk. Mikor összeáll a tésztánk, már a kezünkről és az edény falától is elválik, hozzádolgozzuk a meglangyosított vajat, és tovább dagasztjuk, amíg szép sima és hólyagos lesz.
Letakarva duplájára kelesztjük.

Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A megmosott és meghámozott almákat kis darabokra megvágjuk.
A diót is darabosra vágjuk, egy edényben meghintjük fahéjjal és cukorral, ha szükség.(Én nem tettem)


 Mikor a tésztánk felemelkedett, enyhén lisztezett deszkára téve négy részre osztjuk.



Egyenként kinyújtjuk kör alakúra, négy részre vágjuk, mindenik részt három helyen, kb. 1 cm távolságra, bevágunk, ráhelyezünk egy evőkanál tölteléket, és egyik oldalról ráhatjuk majd a másikat.




Tepsibe rakjuk, felvert tojással lekenjük, 180 fokra előmelegített sütőben szép aranysárgára megsütjük.
Még melegen beszitáljuk vaníliás porcukorral.


 Ötlet innen: http://lussisworldofartcraft.blogspot.it/2015/03/sweet-bread-buns-with-apple-filling.html
Recept a saját kelt tésztám alapján készült.

2 megjegyzés:

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók