2015. július 15., szerda

Dió-almatöltelékkel töltött dekoratív kalácsok


Hozzávalók a két kalácshoz:
1kg finomliszt
4 dkg élesztő
5-6 dl tej
4 tojássárgája
10 dkg olvasztott vaj
Kávéskanál só (10g)
6 evőkanál cukor
1 citrom lereszelt héja

Töltelékhez:  
Darált dió, baracklekvár.
A darált dióhoz annyi baracklekvárt keverünk, amíg jó kenhető masszát kapunk.

2-3 alma lereszelve
Fahéj
Cukor, ízlés szerint
Az almát lereszeljük,kissé megdinszteljük, jócskán meghintjük fahéjjal, ha szükség cukrot keverünk hozzá.

A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt, cukros langyos tejjel felöntjük, és letakarva hagyjuk felfutni.
Az olvasztott vajon kívül hozzárakjuk a többi hozzávalókat, és jól kidagasztjuk, majd lassanként adagolva a vajat is hozzádagasztjuk, amíg szép sima, kéztől és az edényfalától is elváló tésztát kapunk.
Letakarva duplájára kelesztjük.
Mikor a tészta megkelt, enyhén lisztezett deszkára tesszük, kicsit átgyúrjuk, és két részre osztjuk.

Az egyik részt kinyújtjuk, kerekformával kiszaggatjuk, minden darabra egy kis kanál tölteléket teszünk, kettőbe hajtjuk, újra kettőbe és a végén összecsípjük, így rakosgatjuk egy kizsírozott kerek formába.



Amikor teleraktuk a formát, felvert tojással lekenjük, hagyjuk még kelni a formában, amíg láthatóan megnövekedik.



Elkészítjük a másik kalácsot: 
A másik rész tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk, az egyik szélét bevagdossuk a képen, látható módon, és minden három szálat összefonunk. A tészta másik felére ráhalmozzuk az almatölteléket és a fonás felé, felcsavarjuk, majd koszorúba alakítjuk.



 Kizsírozott kerek formába helyezzük, felvert tojással lekenjük és hagyjuk a formában kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben, szép aranybarnára megsütjük.


2 megjegyzés:

  1. Mindkét kalácsod csodás nagyon tetszik! Akár most ki is próbálnám, azért az elsővel kezdeném:-))

    VálaszTörlés
  2. Köszi szépen Éva, prábáljad ki,élvezet készíteni.

    VálaszTörlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók