2015. október 21., szerda

Vajas kalács


Hozzávalók a kalácstésztához:

50 dkg finomliszt
2,5 dl tej
2 tojássárgája
5 dkg olvasztott vaj
2 dkg élesztő
3 evőkanál cukor
1 citrom lereszelt héja

Olvasztott vaj a lapok megkenéséhez.

A lisztet mélyebb tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt, cukros langyos tejjel felöntjük és letakarva hagyjuk felfutni.
Az olvasztott vajon kívül hozzárakjuk a többi hozzávalókat, és jól kidagasztjuk. Amikor szép sima a tészta hozzádolgozzuk a vajat.
Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt a tészta, enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, és négy részre vágjuk. Mindeniket gombóccá formázzuk, majd tányér nagyságú kerek formákra kinyújtjuk.


Megkenjük olvasztott vajjal és egymásra rakjuk, a felső lapot nem kell megkenni.

Négy egyenlő részre vágjuk, és mindenik részt bevágjuk a kép alapján és kifordítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé kerek formára visszarakjuk, megkenjük felvert tojással, hagyjuk kelni, amíg láthatóan megemelkedik, majd 180 fokra előmelegített sütőben, szép arany barnára megsütjük, körülbelül 30 perc.
Még forrón lekenjük cukros vízzel,mitől szép fényt kap.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók