2016. február 7., vasárnap

Karamelles-diós szelet





Hozzávalók:

 Kakaós piskóta

4 tojás
8 evőkanál cukor
4 evőkanál víz
7 evőkanál finomliszt
1 evőkanál sötét színű kakaó

Fehér tészta

5 tojásfehérje
20 dkg cukor
10 dkg darabosra vágott dió
5 evőkanál finomliszt

Krém

5 tojás sárgája
25 dkg cukor
1 csokis pudingpor
5 dl tej
25 dkg vaj

Tetejére:

100 g dió
100 g cukor
Fehér csoki darabkák

A piskótához a tojás sárgákat a cukorral kanalanként adagolva a vizet, kikeverjük, hozzáadjuk az átszitált lisztet és kakaót, majd a tojások felvert habját. Sütőpapírral bélelt 26x36 cm, tepsiben 180 fokon megsütjük. Hűlni tesszük.

A fehér tésztához a tojásfehérjéket a cukorral felverjük kemény habnak, hozzátesszük a darabosra vagdalt dióbelet, majd az átszitált lisztet, óvatosan összeforgatjuk, és ugyanakkora tepsiben sütjük meg, 180 fokon, mint a kakaós piskótát.

A krémhez a tojás sárgákat a cukorral, pudingporral lassan adagolva a tejet elkeverjük, állandó keverés mellett sűrű krémmé főzzük majd hűlni, tesszük.
A vajat jól kikeverjük, végül a kihűlt pudingos krémhez keverjük.

A barna piskótát megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a fehér tésztát, rásimítjuk a megmaradt krémet, és hűtőbe tesszük.
A cukrot egy serpenyőben meg karamellizáljuk, amikor szép aranyszínű hozzáadjuk a dúrvára darabolt diót, lazán összekeverjük, majd kitesszük egy megolajozott celofán papírra. Hagyjuk kihűlni, keményebb nylon zacskóban, lapítón apróra összetörjük, ráhintjük a tésztára, sodrófával finoman végig megyünk rajta, megszórjuk fehér csoki darabkákkal, ez el is maradhat.
Nagyon ki kell hűteni, hogy szépen tudjuk szeletelni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók