2014. június 18., szerda

Citromkrémes szelet




Hozzávalók a lapokhoz:

55 dkg liszt
10 dkg porcukor
20 dkg vaj vagy 16 dkg zsír
3 tojássárgája
1 csomag sütőpor
Kevés tej

Krémhez:
7,5 dl tej
5 púpozott evőkanál liszt
25 dkg porcukor
25 dkg vaj vagy margarin
1 db citrom

A tészta hozzávalóit annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy puha legyen. Tepsi hátán három egyforma lapot sütünk a tésztából.

A krémhez, fél liter tejet felforralunk, a maradék hideg tejjel simára keverjük a lisztet, beleengedjük a forró tejbe, és állandóan keverve sűrűre főzzük.
Levesszük a tűzről, belekeverjük egy citrom reszelt héját és átszűrt levét.
Miután a pép kihűlt, a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd kanalanként hozzádolgozzuk a pépet.
Betöltjük a lapokat, bevonjuk fehér csoki mázzal, majd barna csokival díszítjük.

Másnap szeleteljük.


2014. június 17., kedd

Mákos krémes szelet



Hozzávalók a mákos lapokhoz:
50 dkg liszt
7 dkg vaj vagy margarin
15 dkg porcukor
1 evőkanál méz
1 tojássárgája
4 evőkanál tejföl
1 tasak sütőpor
5 dkg darálatlan mák

Krémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor
7 dl tej
1 evőkanál liszt
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
2 vaníliás cukor
5 dkg darabosra vágott, pörkölt dió
1 evőkanál kakaó

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, három egyenlő részre osztjuk. Lisztezett sütőpapíron egyenként kinyújtjuk, 26x36 cm, tepsi hátán, 180 fokra előmelegített sütőben, 8-10 perc alatt megsütjük.

A krémhez a pudingporokat és a lisztet kevés tejjel csomómentesre elkeverjük, hozzáadjuk a többi tejet és állandó keverés mellett, megfőzzük.
A vajat a porcukorral, vaníliás cukorral kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a kihűlt pépet.
Három részre osztjuk a krémet, egyik részhez hozzákeverjük a kakaót.
Megtöltjük a lapokat, alsó lapra a kakaós krém kerül, majd a másik lappal befedjük, rá a vaníliás krém, + lap, tetejére is krémet teszünk, szépen elsimítjuk, megszórjuk a darabos dióval és csoki mázzal diszítjük.
Másnap szeleteljük.

2014. június 16., hétfő

Konyakmeggyes szelet




A recept Innen ,köszi Mariam, nagyon ízlett mindenkinek. 

Hozzávalók:

Piskótához:
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt

Barna lapokhoz:
30 dkg liszt
5 dkg cukor
5 dkg vaj
2 tojássárgája
1 dl tej
1 evőkanál sötét színű kakaó
½ Csomag sütőpor

Töltelék:
4 evőkanál liszt
5 dl tej
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
2 kanál konyakmeggy aroma (én rummal helyettesítettem)
1 magozott meggykompót

Tetejére: csoki máz.

Elkészítése:

A piskótához a tojások fehérjét, fokozatosan adagolva hozzá a cukrot, felverjük kemény habnak, egyenként hozzáadjuk a tojás sárgákat, végül az átszitált lisztet.
Gáz tepsiben, sütőpapíron elsimítjuk a masszát és 180 fokos, előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
A kihűlt tésztát 2x2 cm-es darabkákra vágjuk.

A kakaós lapokhoz a hozzávalókat összedolgozzuk annyi tejjel, hogy jó rugalmas tésztát kapjunk, majd két részre osztjuk.
26x36 cm-es tepsi hátán a kinyújtott lapokat 180 fokon, 8-10 perc alatt megsütjük.

A krémhez a lisztet a tejjel csomómentesre elkeverjük, lassú tűzön állandó keverés mellett megfőzzük, majd kihűtjük.
A vajat a porcukorral kihabosítjuk és a lisztes péphez, keverjük.

A darabolt piskótára rálocsoljuk a rumot, majd lazán összekeverjük a krémmel, vigyázva, hogy a piskótadarabok ne törjenek össze, utána beleforgatjuk a lecsepegtetett meggyet.

A meggyes masszát az alsó lapra halmozzuk, egyenletesen elsimítjuk és a másik lappal, befedjük. Tetejét bevonjuk csoki mázzal
Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók